Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Dla nowych Klientów 5% rabatu - na hasło: Newsletter
Mity a nauka. Magiczne właściwości dzikich zbóż św. Hildegardy
Cena regularna:
25,50 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Alicja Ceglińska jest doktorem habilitowanym nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia - technologia zbóż. W kręgu zainteresowań zawodowych Autorki znajdują się zagadnienia dotyczące oceny wartości technologicznej nowych odmian zbóż, a także produkcji piekarsko-ciastkarskiej. W latach 1980-1996 była zatrudniona na stanowisku hodowcy w Hodowli Roślin DANKO. W tym okresie przyczyniła się do wyhodowania kilku odmian zbóż: żyta (Amilo), pszenicy (Juma, Mobela) oraz pszenżyta (Eldorado, Fidelio, Disco). Obecnie pracuje na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności, którego jest absolwentką. Od 2000 r. kieruje Zakładem Technologii Zbóż. Jej dorobek naukowo-dydaktyczny stanowi około 160 publikacji w podręcznikach szkolnych, czasopismach naukowych i branżowych oraz wypromowanie 51 magistrów lub inżynierów w zakresie technologii żywności i żywienia lub towaroznawstwa. Jest członkiem wielu organizacji (Związek Twórców Odmian Roślin Uprawnych, Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności) oraz rad programowych (Międzywydziałowe Studium Towaroznawstwa, 'Przegląd Piekarsko-Cukierniczy'). Za osiągnięcia naukowo-dydaktyczne i organizacyjne była wyróżniana nagrodami rektora SGGW oraz Srebrnym Krzyżem Zasługi.
Grażyna Cacak-Pietrzak jest doktorem nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia - technologia zbóż. Zainteresowania zawodowe Autorki skupiają się na zagadnieniach szeroko rozumianej technologii zbóż, a w szczególności dotyczą oceny wartości technologicznej nowych odmian pszenicy z uprawy ekologicznej, wpływu stosowanych w uprawie zabiegów agrotechnicznych na wartość technologiczną zbóż, obejmują problemy związane z przechowywaniem i przemiałem zbóż. Autorka jest absolwentką Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Jej dorobek naukowo-dydaktyczny obejmuje około 140 publikacji w podręcznikach szkolnych, czasopismach naukowych i branżowych oraz wypromowanie 35 magistrów lub inżynierów w zakresie technologii żywności i żywienia lub towaroznawstwa. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Za osiągnięcia naukowe i dydaktyczne była nagradzana przez rektora SGGW.