Dieta FODMAP. Książka kucharska, wskazówki dietetyka i plany żywieniowe dla osób z zespołem jelita drażliwego

Dieta FODMAP, Książka kucharska, wskazówki dietetyka, plany żywieniowe, dla osób, z zespołem jelita drażliwego,      Karen Frazier, Laura Manning, Arik.pl Księgarnia Akademicka
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 48,50 zł
zawiera 5.00% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 57,00 zł

48.50
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 57,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często jest dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza.

Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się zdrowo i z satysfakcją. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety szczególnie niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających taką modyfikację posiłków, aby jak najlepiej dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.

Dzięki tej książce dowiesz się:

  • czym jest FODMAP i jak wpływa na rozwój dolegliwości przewodu pokarmowego
  • jak sprawdzić, które składniki pokarmowe powodują dolegliwości
  • który plan żywienia będzie optymalny dla Ciebie
  • w jaki sposób skutecznie wdrożyć dietę
  • jak przyrządzać pyszne dania z minimalną zawartością FODMAP

Jedz zdrowo i ciesz się każdym pysznym posiłkiem!

O autorach książki

Karen Frazier jest specjalistką od żywienia i fitnessu. Opracowuje przepisy dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać restrykcyjnych diet. Jej celem i pasją jest sprawianie, aby dieta nawet poważnie chorych osób była zarówno zdrowa, jak i satysfakcjonująca.

Laura Manning jest dietetyczką, która od kilkunastu lat zajmuje się pacjentami z zespołem jelita drażliwego, nieswoistym zapaleniem jelit czy celiakią. Specjalizuje się w prostych i skutecznych rozwiązaniach, dzięki którym poprawia się zdrowie chorych, nawet w przypadku poważnego niedożywienia.

Spis treści:

  • Wprowadzenie (8)

CZĘŚĆ PIERWSZA. DIETA LOW FODMAP

1. Stosowanie diety low FODMAP u osób z zaburzeniami trawienia (13)

2. Elastyczna dieta low FODMAP. Plany posiłków (33)

CZĘŚĆ DRUGA. PRZEPISY LOW FODMAP

3. Smoothie i śniadania (59)

4. Zupy i sałatki (77)

5. Przekąski i dodatki (95)

6. Dania z ryb i owoców morza (113)

7. Potrawy z mięsa i drobiu (135)

8. Desery (159)

9. Dodatki, sosy i dressingi (177)

  • Podziękowania (189)
  • Dodatek A. Tabele przeliczników (190)
  • Dodatek B. Brudna dwunastka i czysta piętnastka (191)
  • Bibliografia (192)
  • Źródła informacji (194)
  • O autorkach (195)

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl