Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem

Jedzenie emocjonalne, inne podjadania, Jak poprawić swoje relacje, z jedzeniem, Joanna Derda, Marta Pawłowska, Arik.pl Księgarnia Akademicka
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 31,50 zł
zawiera 5.00% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 37,00 zł

31.50
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 37,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Książka o jedzeniu emocjonalnym

Jedzenie to konieczność - bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne - usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.

Co znajdziesz w książce "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem"?

To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. "Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem", to książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia - harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, Joanna Derda oraz Marta Pawłowska, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.

O autorach książki

Joanna Derda ― dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem. Szczególnie interesuje się problematyką zdrowego jedzenia i ― szerzej ― zdrowego życia, w tym równowagi między ciałem i duszą.

Marta Pawłowska ― specjalistka zdrowego żywienia, coach ze specjalizacją w zakresie zdrowia rodziny. Pasjonują ją relacje człowieka z jedzeniem. Przeprowadziła dziewięć edycji pierwszych w Polsce autorskich warsztatów poświęconych jedzeniu emocjonalnemu ― „Ja i jedzenie: karmię ciało czy zatykam duszę?”.

Spis treści:

Wstęp 7

Jedzeniowe prawo jazdy. Kobiety i diety 11

Jedzenie emocjonalne. W krainie ptasiego mleczka 23

Żywieniowe obsesje i kulinarni terroryści. Jak jeść, żeby nie zwariować? 39

Po drugiej stronie lustra. Głód, nasycenie, apetyt 53

Codziennie makowiec. Nieustanne świętowanie 65

Matka chorób. Otyłość - nowa normalność 77

Co sprawia, że tyjemy. Marketing otyłości 93

Tak zwana zdrowa żywność. Jak kupić zdrowie? 111

Cały ten cukier. Nie krzepi! 123

Sabotażyści zdrowej zmiany. Nie chcę, żeby ci się udało! 137

Przereklamowana rola mózgu. Kiedy komputer nie działa 147

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl