Żywienie żywność a zdrowie

1.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 30,00 zł
zawiera 5.00% VAT, bez kosztów dostawy

Cena regularna: 45,00 zł

30.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 45,00 zł
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Czy zastanawiasz się głębiej nad znaczeniem tego, co jesz i jak jesz? Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywności i żywienia. Dowiesz się z niej, co tak naprawdę jesz (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są Ci niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na Twoje zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznasz się z przykładami diet zalecanych w terapii różnych schorzeń. Odkryjesz również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywności i żywieniu zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.

Spis treści:

  1. Wstęp
  2. Prawidłowe odżywianie - warunkiem zdrowia i urody
  3. Energia niezbędna do życia i dla zdrowia
  4. Składniki odżywcze niezbędne do życia, dla zdrowia i urody
  5. Białka
  6. Tłuszcze
  7. Podstawowe składniki tłuszczów
  8. Tłuszcze widoczne i niewidoczne
  9. Dlaczego należy ograniczać spożycie tłuszczów?
  10. Co zawdzięczamy obecności tłuszczów w pożywieniu?
  11. Ile można spożyć tłuszczów w całodziennym pożywieniu?
  12. Węglowodany
  13. Witaminy
  14. Witamina A - retinol, prowitamina A, karoten
  15. Witamina D - kalcyferol
  16. Witamina E - tokoferol
  17. Witamina K - menadion
  18. Witaminy grupy B
  19. Witamina C - kwas askorbinowy
  20. Witamina P - bioflawonoidy, rutyna, C kompleks
  21. Witamina Substancje o działaniu podobnym do
  22. witamin
  23. Witamina Q - ubichinon, koenzym Q
  24. Witamina F
  25. Cholina
  26. Kwas orotowy - witamina B13
  27. Kwas panagamowy - witamina B15
  28. Kwas lipojowy - witamina N
  29. Witamina U - S-metylometionina
  30. Kwas paraaminobenzoesowy - witamina H1
  31. Karnityna
  32. Składniki mineralne
  33. Wapń
  34. Fosfor
  35. Magnez
  36. Sód i potas
  37. Żelazo
  38. Chlor
  39. Jod
  40. Miedź
  41. Cynk
  42. Mangan
  43. Kobalt
  44. Fluor
  45. Chrom
  46. Selen
  47. Woda
  48. Źródła składników odżywczych
  49. Produkty zbożowe
  50. Płatki zbożowe
  51. Otręby
  52. Kasze
  53. Ryż
  54. Kiełki
  55. Mleko
  56. Jogurt, kefir, kwaśne mleko
  57. Jaja
  58. Mięso i jego ptrzetwory, ryby, drób, podroby
  59. Produkty tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego
  60. Tłuszcz wieprzowy
  61. Tłuszcz wołowy
  62. Łój barani
  63. Smalec gęsi
  64. Tłuszcze mięsa i wyrobów wędliniarskich
  65. Tłuszcze ryb
  66. Tłuszcze mleka i przetworów mlecznych
  67. Tłuszcze jaj
  68. Tłuszcze jadalne pochodzenia roślinnego
  69. Tłuszcze roślin oleistych - oleje
  70. Olej słonecznikowy
  71. Olej sojowy
  72. Olej kukurydziany
  73. Olej krokoszowy lub szafranowy v
  74. Olej rzepakowy
  75. Olej arachidowy
  76. Olej oliwkowy, czyli oliwa
  77. Olej kokosowy
  78. Olej palmowy
  79. Olej z ziarn palmowych
  80. Oleje rzadziej stosowane do celów spożywczych
  81. Olej bawełniany
  82. Olej sezamowy
  83. Olej z kiełków pszenicy
  84. Olej z orzecha włoskiego
  85. Olej z pestek (nasion) winogron
  86. Olej z nasion maku
  87. Olej z pestek dyni oleistej
  88. Oleje określane nazwami firmowymi
  89. Olej uniwersalny
  90. Olej stołowy
  91. Olej sałatkowy
  92. Olej stołeczny
  93. Olej złocisty
  94. Olej słoneczny
  95. Olej kujawski
  96. Tajemnice produkcji olejów
  97. Tłuszcze w warzywach i owocach
  98. Tłuszcze w nasionach roślin strączkowych
  99. Tłuszcze w orzechach
  100. Tłuszcze w produktach zbożowych
  101. Margaryna
  102. W jaki sposób powstaje margaryna?
  103. Margaryna? Tak, ale jaka?
  104. Tłuszcze kuchenne, piekarskie i cukiernicze
  105. Tłuszcze kuchenne
  106. Tłuszcze do smażenia zanurzeniowego
  107. Tłuszcze piekarskie i cukiernicze
  108. Tłuszcze w wyrobach cukierniczych
  109. Tłuszcze do lodów
  110. Majonezy
  111. Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas przechowywania, gotowania, smażenia i pieczenia
  112. Co się dzieje z tłuszczami przechowywanymi w nieodpowiednich warunkach?
  113. Co się dzieje z tłuszczami podczas gotowania, duszenia, smażenia i pieczenia?
  114. Jak postępować, by niekorzystnych zmian w tłuszczach było jak najmniej?
  115. Cukier, słodycze
  116. Miód naturalny i produkty pszczele
  117. Mleczko pszczele
  118. Kit pszczeli (propolis)
  119. Pyłek kwiatowy
  120. Wosk pszczeli
  121. Warzywa i owoce
  122. Ziemniaki
  123. Niektóre warzywa ważne dla zdrowia i urody
  124. Pomidory
  125. Marchew
  126. Pietruszka
  127. Rzodkiewka
  128. Seler
  129. Chrzan
  130. Warzywa kapustne
  131. Sałata
  132. Szpinak
  133. Cebula
  134. Czosnek
  135. Por
  136. Niektóre owoce ważne dla zdrowia i urody
  137. Poziomka pospolita
  138. Malina właściwa
  139. Porzeczka czarna
  140. Aronia czarnoowocowa
  141. Agrest
  142. Jabłko
  143. Morela zwyczajna
  144. Brzoskwinia
  145. Czereśnia
  146. Cytryna zwyczajna
  147. Grejpfrut
  148. Banan
  149. Nasiona roślin strączkowych
  150. Pestki słonecznika
  151. Pestki dyni
  152. Drożdże
  153. Jeśli jeść, to ile razy?
  154. Kiedy jeść?
  155. Uśmiechaj się także przy jedzeniu!
  156. Nie traćmy tego, co cenne!
  157. Zagrożenia dla zdrowia wynikające z błędów żywieniowych
  158. Niedobory energii i białka
  159. Marasmus
  160. Kwashiorkor
  161. Niedobory witamin i soli mineralnych
  162. Beri-beri
  163. Pelagra (rumień lombardzki)
  164. Gnilec (szkorbut)
  165. Kseroftalmina
  166. Krzywica (choroba angielska)
  167. Osteoporoza
  168. Osteomalacja
  169. Niedokrwistość (anemia)
  170. Niedokrwistość niedobarwliwa z niedoboru żelaza
  171. Niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12
  172. Niedokrwistość z powodu niedoboru folacyny
  173. Wole proste
  174. Niedobory błonnika pokarmowego
  175. Choroba jelita grubego
  176. Zespół jelita drażliwego
  177. Zaparcia nawykowe
  178. Guzki krwawnicze (hemoroidy)
  179. Uchyłkowatość jelita grubego
  180. Nowotwory jelita grubego
  181. Kamica żołądkowa
  182. Nadmiar energii i składników odżywczych w pożywieniu
  183. Otyłość
  184. Cukrzyca
  185. Nadciśnienie
  186. Inne choroby układu krążenia
  187. Co możemy zrobić dla zachowania zdrowia?
  188. Inne sposoby żywienia
  189. Wegetarianizm
  190. Wegetariańska filozodia życia i żywienia
  191. "Jesteś tym, co jesz", czyli co jest ważne w diecie wegetarianina
  192. Produkty stosowane w kuchni wegetariańskiej
  193. Produkty zbożowe
  194. Nasiona roślin strączkowych
  195. Orzechy i inne nasiona
  196. Kiełki
  197. Warzywa
  198. Owoce
  199. Owoce suszone
  200. Przyprawy
  201. Produkty mleczne
  202. Produkty sojowe
  203. Tłuszcze
  204. Makrobiotyka
  205. Skąd wzięła początek makrobiotyka?
  206. Zasady makrobiotycznego odżywiania
  207. Za i przeciw, czyli co należy wiedzieć o przedstawionych sposobach odżywiania
  208. Zagrożenia dla zdrowia spowodowane szkodliwymi zanieczyszczeniami żywności
  209. Naturalne toksyny i substancje szkodliwe występujące w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
  210. Naturalne substancje szkodliwe w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego
  211. Toksyny grzybów
  212. Toksyny pleśniaków
  213. Naturalne substancje toksyczne roślin wyższych wykorzystywanych w żywieniu człowieka
  214. Chemiczne substancje zanieczyszczające żywność lub celowo do niej dodawane
  215. Chemiczne zanieczyszczenia żywności
  216. Szkodliwe metale
  217. Niebezpieczne związki azotu
  218. Pestycydy
  219. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
  220. Chlorowane fenyle
  221. Środki myjące
  222. Składniki opakowań i urządzeń z tworzyw sztucznych
  223. Leki
  224. Radiologiczne skażenia żywności
  225. Chemikalia celowo dodawane do żywności
  226. Substancje konserwujące
  227. Substancje barwiące
  228. Sztuczne środki słodzące
  229. Substancje aromatyczne
  230. Substancje usprawniające procesy technologiczne
  231. Żywienie dietetyczne w różnych schorzeniach
  232. Jak przygotować posiłek dla chorego
  233. Diety zalecane w wybranych schorzeniach
  234. Dieta podstawowa
  235. Dieta łatwo strawna
  236. Dieta płynna (kleikowa)
  237. Dieta podstawowym lekiem
  238. Alergie pokarmowe
  239. Mleko krowie
  240. Jaja kurze
  241. Mięso zwierząt rzeźnych i drobiu
  242. Mięso ryb
  243. Produkty zbożowe
  244. Ziarno soi i jego przetwory
  245. Warzywa
  246. Owoce
  247. Dieta stosowana w alergiach pokarmowych
  248. Dieta lecznicza stosowana w uczuleniach na białka mleka krowiego
  249. Dieta lecznicza stosowana w uczuleniach na białka zbóż (dieta bezglutenowa)
  250. Choroby metaboliczne genetycznie uwarunkowane
  251. Dieta stosowana w leczeniu fenyloketonurii
  252. Dieta stosowana w leczeniu galaktozemii
  253. Zaburzenia wchłaniania - choroba trzewna (celiakia), sprue dorosłych
  254. Dieta stosowana w leczeniu choroby trzewnej
  255. Wyniszczenie i niedobory pokarmowe
  256. Dieta stosowana w leczeniu wyniszczenia
  257. Anoreksja
  258. Dieta stosowana w leczeniu anoreksji
  259. Otyłość i zalecenia dietetyczne
  260. Dieta stosowana w leczeniu otyłości
  261. Diety wspomagające leczenie farmakologiczne
  262. Niektóre schorzenia przewodu pokarmowego
  263. Zgaga i przewlekłe zapalenie przełyku
  264. Zalecenia dietetyczne w zgadze i w przewlekłym zapaleniu przełyku
  265. Niedokwaśność
  266. Zalecenia dietetyczne w niedokwaśności
  267. Nadkwaśność i choroba wrzodowa
  268. Dieta stosowana w leczeniu nadkwaśności i choroby wrzodowej
  269. Kamica żółciowa i przewlekłe zapalenie pęczerzyka żółciowego
  270. Dieta stosowana w leczeniu kamicy żółciowej i przelekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego
  271. Wirusowe zapalenie wątroby
  272. Dieta stosowana w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby
  273. Marskość wątroby
  274. Zalecenia dietetyczne w leczeniu marskości wątroby
  275. Przewlekłe zapalenie trzustki
  276. Dieta stosowana w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki
  277. Biegunki
  278. Dieta zalecana w przewlekłych biegunkach
  279. Zaparcia przewlekłe
  280. Dieta stosowana w leczeniu zaparć atonicznych v
  281. Dieta stosowana w leczeniu zaparć spastycznych
  282. Niektóre schorzenia układu krążenia
  283. Miażdżyca naczyń wieńcowych
  284. Dieta zalecana w profilaktyce i leczeniu miażdżycy
  285. Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca)
  286. Nadciśnienie tętnicze
  287. Dieta zalecana w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego
  288. Niektóre zaburzenia metabolizmu
  289. Cukrzyca
  290. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy
  291. Dna
  292. Dieta zalecana w leczeniu dny
  293. Niektóre schorzenia nerek
  294. Kamica nerkowa
  295. Dieta zalecana w leczeniu kamicy nerkowej
  296. Przewlekła niewydolność nerek i mocznica
  297. Dieta zalecana w leczeniu przewlekłej niewydolności nerek i mocznicy
  298. Zespół nerczycowy
  299. Dieta zalecana w leczeniu nerczycy
  300. Choroby nowotworowe
  301. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych
  302. Wpływ pożywienia na stan skóry, włosów i paznokci
  303. Wszystko o budowie skóry
  304. Właściwości skóry
  305. Właściwości skóry
  306. Wydzielina gruczołów potowych i łojowych
  307. Pot
  308. Łój
  309. Odczyn skóry
  310. Substancje odżywcze dla skóry
  311. Defekty kosmetyczne i schorzenia skóry powiązane ze sposobem żywienia
  312. Uszkodzenia skóry
  313. Rozstępy
  314. Lipodystrofia (cellulitis)
  315. Trądzik pospolity
  316. Trądzik różowaty
  317. Procesy starzenia się skóry
  318. Zmarszczki
  319. Wszystko o budowie i właściwościach włosów
  320. Składniki odżywcze dla włosów
  321. Suchość włosów
  322. Przetłuszczanie się włosów
  323. Wypadanie włosów
  324. Wszystko o budowie i właściwościach paznokci
  325. Składniki odżywcze dla paznokci
  326. Łamliwość paznokci
  327. Bielactwo paznokci
  328. Wzajemne oddziaływanie leków i pożywienia w organizmie
  329. Wpływ pożywienia na działanie leków
  330. Działanie uboczne leków - wpływ na wykorzystanie składników odżywczych pożywienia
  331. Leki przeciwzapalne
  332. Leki sterydowe przeciwzapalne
  333. Leki hipotensyjne
  334. Doustne środki antykoncepcyjne

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl